Областният управител Иван Петков участва в символичната копка на нов завод за 56 млн. евро на френската компания „Малтери Суфле“

Дата на публикуване: 13.04.2023 17:19

Министърът на икономиката Никола Стоянов и Гион Котьор, генерален директор на подразделението за малц на международната група „ИнВиво“ – световен лидер в производството на малц, лидер в земеделието и във хранително-вкусовата промишленост дадоха официален старт на строителството  на нов завод на френската компания за производство на малц „Малтери Суфле България“ в областния град Плевен.

Това стана днес, 13 април, в присъствието на: посланика на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер, заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков, Областния управител на Област Плевен Иван Петков, кмета на Плевен Георг Спартански,  директора на Френско-българската търговска и индустриална камара Весела Тодорова – Мозеттиг, партньори на фирмата – инвеститор, журналисти.

Новият завод ще бъде изграден в индустриална зона, на мястото на някогашния пивоварен завод, на ул. „Вит“ 9. В реализацията на мащабния инвестиционен проект „Малтери Суфле България“ ще инвестира 56 млн. евро за удвояване на производствения капацитет в България. Заводът ще бъде изграден с най-новите технологии и ще осигури максимална икономия на енергия. На площадката ще се инсталира фотоволтаичен парк, който ще снабдява до 40% от необходимата за производството енергия. Новият завод ще произвежда 60 хил. тона малц годишно.

„Това е дългоочакван проект, предвиден още при придобиването на малцовата ни дейност през 2011 г. Този проект е местен и сме се доверили на български доставчици“, обяви генералният директор на подразделението за малц на международната група „ИнВиво“. Изпълнител на строителните дейности е водещата строително –инвестиционната компания „Хоризонт Иванов“.

Инвестиция от такъв мащаб е знак, че България е конкурентноспособна и е добро място за правене на бизнес. Този проект е доказателство, че и във времена на политическа нестабилност в България бизнесът не спира, а продължава да се развива“,  отбеляза министър Стоянов.

Пред присъстващите, директорът на „Малтери Суфле България“ Клеман Гравро представи производственият процес.

 Фирмата произвежда ечемичен малц за пивоварните заводи в България. У нас тя  работи с повече от 350 земеделски производители. В партньорство с български земеделски производители, като част от дейността на фирмата е развито производство на нови пивоварни сортове ечемик, които предлагат на стопаните по-висока продуктивност и сигурна реализация, а на клиентите на компанията – по-качествен малц.

„Плевенска област е регион с традиции в земеделието. Не случайно в област Плевен са позиционирани три научноизследователски института в сферата на растениевъдството: Институт по фуражните култури – Плевен, Институт по царевицата, гр. Кнежа, Институт по лозарство и винарство – Плевен, а развитието на екологично земеделие набира все по-голяма скорост. Създаден е Северозападен иновационен център „Индустрии за здравословен живот и биотехнологии“, който е с амбицията да се развие и утвърди в перспектива като част от бъдещ Технологичен парк в Плевен“, отбеляза  в приветственото си слово областният управител Иван Петков и пожела „на добър път“ в осъществяването на инвестиционния проект в областния град Плевен. Поздравителен адрес по повод старта  е получен от президента на Република България Румен Радев.

 

През м. януари 2012 г. френската група „Суфле“ пое от „Каменица“ АД заводите й за производство на малц в градовете Плевен и Хасково. Групата, която по настоящем е част от френския кооператив „ИнВиво“, е основно действащо лице в Европа в областта на земеделието, търговията, преработката на зърнени култури и хранително-вкусова промишленост. „ИнВиво“ притежава над 92 промишлени обекта в 38 държави. В компанията работят 14500 души.

Подразделението за малц, от което е част „Малтери Суфле България“, е установено в дванайсет страни и е един от най-големите производители на малц в света.

Галерия