ИЗБОРИ 2017
Европейски ден без загинали на пътя
Портал IMES
Новини
С беседа-рецитал и тематични изложби Вълчитрън отбеляза годината на европейското културно наследство
18.12.2018
Беседа-рецитал под надслов „ИСТОРИЯТА РАЗКАЗВА – КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ВЪЛЧИТРЪН ” събра жителите на пордимското село в залата на местното читалище. Инициативата бе посветена на Годината на европейското културно наследство и бе реализирана съвместно от областна администрация Плевен и НЧ „Светлина -1905”  село Вълчитрън.
 В приветственото си слово кметът на населеното място Милена Тарова акцентира върху значимостта на Европейската година на културното наследство и приноса на Вълчитрън към световната културна и историческа съкровищница.
 За паметта и завета на предците, за грижата на поколенията и отговорността на наследниците за опазване на фолклорните традиции, занаятите, просветното дело и историческата истина говори председателят на читалището Виолета Костова. В презентация, озаглавена „Историята разказва“, Костова припомни за значимите събития, съпътстващи историята на село Вълчитрън, както и за дейностите, посветени на опазване на местните фолклорните традиции. Показано бе и възстановеното тази година килийно училище, носило искрата на знанието години наред. Разбира се, Вълчитрънското златно съкровище и подробностите около неговото откриване и съхранение до наши дни заслужено зае достойно място в презентацията.
 Събитието продължи с рецитал „Вълчитрън – обич моя“ и стихове  „Село мое чудно“, които бяха представени от самодейците от групата за художествено слово към читалище „Светлина  - 1905“
 Въздействащ финал поставиха певицата Галя Мусова и гайдаря Румен Марков, които изпълниха  песента „Недо ле, Недке“.
Специално за събитието в залата на читалището бяха подредени изложби – на гоблени, плетива, ръкоделия, народни носии и авторски картини на местен художник, както и на ценни старопечатни книги, съхраняващи се в читалищната библиотека. Демонстрирани бяха и местните кулинарни традиции. Така всеки от присъстващите имаше възможност да опита от традиционните печива, типични за село Вълчитрън.
bTV Media Group разкрива национална стажантска програма, свързана с подготовката на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно“
Проект "Кариерни пътеки за мобилност на младите хора"
Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г.
Търсене
Анкета: проучване на потребностите от работна сила
ИЗБОРИ 2016
Структурните фондове и Кохезионния фонд в България
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Желаем да знаем
Какво смятате за новата визия на сайта ?